ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ

  • George p. Patrinos

Abstract

Από τον εκδότη

Μ

ε το συγκεκριμένο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Εξατομικευμένη Ιατρική», κλείνει ένας χρόνος από την έκδοση του πρώτου τεύχους. Κρίνοντας από την ψηλή επισκεψιμότητα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού, το τιράζ της έντυπης έκδοσης του περιοδικού μέχρι τώρα, αλλά και την απήχηση που έχει η ύλη του περιοδικού μέχρι τώρα τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους χορηγούς, τολμούμε να πούμε ότι το εγχείρημα αυτό ξεκινά με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον αρχικό στόχο της διάδοσης της ιδέας και των αρχών, των μορφών και των μέσων της εξατομικευμένης ιατρικής, φαρμακογονιδιωματικής και εξατομικευμένης θεραπείας, και στην επαύξηση και βελτίωση του διεπιστημονικού διαλόγου.

Το 3ο τεύχος του 2020 είναι αφιερωμένο στη Γονιδιωματική πληροφορική, την κατεύθυνση που αποσκοπεί στην εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων και αλγορίθμων για τη συσχέτιση της γενετικής πληροφορίας και μεγάλου όγκου γενετικών δεδομένων με την κλινική εικόνα και τον εν γένει φαινότυπο. Συγκεκριμένα, το τεύχος αυτό περιλαμβάνει άρθρα ανασκόπησης σχετικά με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων και μηχανικής εκμάθησης για την επαναστόχευση φαρμάκων και σε συνδυασμό με ομικές τεχνολογίες, κάτι που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην ανάπτυξη φαρμάκων τις μέρες μας. Παράλληλα, το τεύχος αυτό φιλοξενεί άρθρο ανασκόπησης ως προς τη χρήση μαζικών βιοϊατρικών δεδομένων και τη χρήση τους στην εξατομικευμένη ιατρική, συμπεριλαμβάνοντας ζητήματα όπως ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, διαχείριση και ενσωμάτωση δεδομένων, ειδικά των γενετικών δεδομένων και άλλα.

Το τεύχος αυτό φιλοξενεί επίσης την παρουσίαση της Ένωσης Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδας (GPSF), παραθέτοντας τα αντικείμενο ενασχόλησης της Ένωσης αυτής με την Εξατομικευμένη Ιατρική, αναδεικνύοντας το ενεργό ενδιαφέρον της φοιτητών της Φαρμακευτικής στη χώρα μας με το αντικείμενο αυτό.

Επιπρόσθετα, και με δεδομένο ότι το 2020 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την πατρίδα μας, σηματοδοτώντας 2500 χρόνια από την κοσμοϊστορική νίκη των Ελλήνων επί των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, θεωρήσαμε αυτό ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να φιλοξενήσουμε ένα άρθρο που να αναφέρεται στη γενετική διάσταση της ελληνικής επικράτησης κατά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στο τεύχος αυτό, αφού η εξελισσόμενη πραγματικότητα της CoViD-19 απέτρεψε την δημοσίευσή του στο τεύχος που συνέπιπτε με την επέτειο (Σεπτέμβριος 2020). Συγκεκριμένα, στην εργασία αυτή διερευνήθηκε εάν υπήρξε γενετική ροή από το Ιράν στον Ευρωπαϊκό/Ελλαδικό χώρο με τη συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων για τη γενετική σύσταση των Ελλήνων και τη σύγκριση αυτών με αντίστοιχα δεδομένα από τον Ιράν, την Εγγύς Ανατολή, αλλά και όλη την Ευρώπη. Από αυτό προκύπτει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στην προαναφερόμενη χρονική περίοδο συνέβησαν μεγάλα μεταναστευτικά γεγονότα και ροή πληθυσμιακών ομάδων, άρα και γονιδίων, από το Ιράν προς τον Ελλαδικό γεωγραφικό χώρο, επιβεβαιώνοντας ότι η Ναυμαχία της Σαλαμίνας υπήρξε καθοριστική για τη γενετική σύσταση των κατοίκων των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα. Ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο άρθρο από πολλές απόψεις.

Ευχαριστώ θερμά για μια ακόμη φορά τον Δρ. Μανούσο Καμπούρη, διευθυντή σύνταξης για την αμέριστη βοήθειά του στην επιμέλεια των άρθρων που περιλαμβάνονται στο τεύχος αυτό και, ασφαλώς, τους συγγραφείς των άρθρων που φιλοξενούνται στο τεύχος αυτό. Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες μια όμορφη και δημιουργική χρονιά, μια ακόμη χρονιά ορόσημο για την πατρίδα μας, σηματοδοτώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού μας αγώνα.

 

Γεώργιος Παν. Πατρινός

Καθηγητής

Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Φαρμακευτικής

Published
2021-02-09